Bör Bitcoin regleras?

En fråga som nyligen kommit upp till ytan är om kryptovalutor bör regleras. Andra värdepapper regleras och kanske borde även kryptovalutor följa i samma spår.

Hyun Song Shin som är forskningsledare för Bank for Internationl Settements (BIS) tillhör sidan som anser att de borde regleras. Detta eftersom att människor använder kryptovalutor i syfte att få avkastning och därför bör de betraktas precis som värdepapper och följa samma regleringar. Värdepapper följer starka dokumentationskrav vilket också borde gälla för kryptovalutor.

Bitcoins värde sjunker

En välkänd kryptovaluta är Bitcoin. Trots att Bitcoin skapades med syftet att undvika inflytande från centralbanker, så är frågan om de nu kommer lyckas klara sig undan. Både Bank of England och amerikanska finansinspektionen är nämligen, förutom BIS, inne på samma spår, att valutan bör regleras. Osäkerheten har gjort att Bitcoins pris har mer än halverats bara i år.

Frågan är om Bitcoin är ett lagligt betalningsmedel som kan bevara sitt värde i det finansiella systemet. Då centralbanker har höjt frågan om att kryptovalutor kanske bör regleras så har intresset för dessa valutor sjunkit något och osäkerheten på marknaden har växt. Kryptovalutor har dessutom världen över drabbats av en rad hackerattacker och sparare har förlorat stora summor pengar.

Världens mest kryptovänliga land

Bitcoin skapades 2009 för att möjliggöra betalningar över internet utan att man ska behöva blanda in en bank eller tredje hand. Världens mest kryptovänliga regelverk innehar just nu Japan. Dock har även detta land tillsatt krafter för att reglera marknaden. Bland annat har den japanska finansinspektionen gett order till sex kryptobörser att skapa en åtgärdsplan för att undvika penningtvätt.