Hejdå kontanter?

I Sverige har kontanter blivit allt mer ovanligt och det blir fler och fler butiker och banker som inte längre hanterar kontanter. Den största anledningen till detta är troligtvis att det finns flera andra betalningsmedel som fungerar smidigare för kunderna idag – åtminstone så länge det inte blir elavbrott eller buggar i systemen.

Om vi kommer att få ett helt kontantlöst samhälle är inte beslutat från något håll, men ingenting tyder på att vi kommer att få detta innan år 2030. Det är till största delen bankerna som är drivande i denna fråga, då de tagit bort kontanthantering på många av sina kontor. Bakgrunden till detta är att det helt enkelt är kostsamt för bankerna att hantera kontanter, vilket kan låta en smula ironiskt med tanke på att det är bankernas uppgift.

Även om ett kontantfritt samhälle minskar risken för till exempel bankrån och liknande, vilket naturligtvis är en stor fördel, finns det fortfarande stora nackdelar med ett sådant system. Just nu finns det till exempel inte någon back-up för hur man hanterar en strömkris där all el försvinner. Finns ingen el kan man inte betala med bankkort, vilket ju är det vanligaste kontantfria betalningsalternativet.

Många gånger ligger också de olika bankernas och betalningsleverantörernas system nere, till exempel Swedbank och Swish, som båda två har haft haft stora störningar i sina betalningssystem i det senaste.

För den som är intresserad av krishantering är det dessutom rekommenderat i så gott som alla krisplaner (om det skulle bli krig eller annan nödsituation) att ha en summa kontanter hemma för att klara sig om något skulle hända som slår ut de kontantlösa systemen. Det finns med andra ord stora fördelar även med kontanter.

I slutändan gynnar det nog gemene man att ha ett samhälle där man själv får välja om man vill använda sig av kontanter eller andra betalningslösningar. Bägge har sina fördelar – och de kompletterar varandra utmärkt.