Lös in dina gamla sedlar – snart blir det dyrare

Du som sitter på ett gäng ogiltiga sedlar där hemma bör se till att lösa in dessa snarast möjligt. Den 1 oktober kommer nämligen avgiften för inlösen av ogiltiga sedlar att höjas från 100 kronor till det dubbla, alltså 200 kronor. Samtidigt kommer reglerna kring inlösen att ändras så bara vissa personer kan lämna in sedlarna.

Det har gått tre år sedan det stora mynt- och sedelutbytet avslutades i Sverige. Trots att det idag kommit in drygt 92 procent av alla gamla sedlar saknas det enligt Riksbanken fortfarande 8 procent – motsvarande 5,5 miljarder kronor. För att få ett perspektiv på hur mycket 5,5 miljarder kronor är ska vi ta några exempel.

För denna summa kan du till exempel köpa:

  • Drygt 3 000 Rolex klockor – Du behöver 180 armar för att använda alla samtidigt
  • 291 000 av den nyaste iPhone 11 Pro Max 6,5 tums skärm med 512 GB minne
  • 10 ton guld – Det motsvarar ungefär 830 guldtackor

Det är med andra ord fortfarande en hel del ogiltiga sedlar som ligger och skräpar hemma i folks gömmor.

Så löser du in ogiltiga sedlar

Om du missade sedelutbytet har du fortfarande en chans att lösa in dina gamla sedlar och få tillbaka pengar du faktiskt kan använda. Detta görs genom att du skickar in sedlarna till Riksbanken, tillsammans med en blankett som du fyllt i. Där får du bland annat redogöra för varifrån du fått pengarna och varför du inte använt dem medan de fortfarande var giltiga. Mer information och blanketter hittar du på Riksbankens hemsida.

Idag kostar det 100 kronor per ansökan om du vill lösa in ogiltiga sedlar. Det är dock inte särskilt länge till som du kan göra det till denna kostnad, då Riksbanken valt att från och med den första oktober i år höja avgiften till 200 kronor per ansökan. I samband med höjningen träder också ett antal nya regler gällande inlösen i kraft:

  • Det är endast den som ägde sedlarna när de blev ogiltiga som får lösa in dem (inga som skänkts/köpts).
  • För dödsbon gäller att även dessa kan lösa in ogiltiga sedlar.